Biografie

 

The Funky Five is een 5 koppige groovende Funk- en Soulband, overgoten met een vleugje Jazz. De oorsprong van de band ligt in Bolsward en is begin 2014 opgericht.

 

De band speelt op groovende wijze covers van Stevie Wonder tot Joss Stone en van James Brown tot Caro Emerald. De dansbare muziek wordt met veel enthousiasme overgebracht op het publiek, waardoor de voetjes snel van de vloer komen. Daarnaast wordt er gewerkt aan eigen muziek. De eerste paar nummers liggen er al.

 

De band speelde in mei 2016 Live op radio en tv bij Noardewyn Live op Omrop Fryslân.

 

De band veroverde eind 2015 een plaats in de halve finale van de Kleine Prijs van Friesland.

 

Ook is de band door de Clash of the Coverbands Benelux in 2015 uitgeroepen tot beste coverband van Noord Nederland en heeft hiervoor in de finale Noord/Oost Nederland in het Metropool te Hengelo gespeeld.

 

The Clash of the Coverbands Benelux jury finale Noord:

‘’ Strakke en dynamische uitvoeringen van nummers als o.a. I Wish van Stevie Wonder en Waiting On The World To Change van John Mayer, maar zeker de op zeer hoog niveau uitgevoerde interpretatie van It’s A Man’s World van James Brown, zorgden voor de overwinning bij de vakjury ’’

(André Becker van Pink Floyd Project en Jan Pier Brands, directeur van het nieuwe Poppodium Neushoorn in Leeuwarden)

 

 

The Funky Five speelt op festivals, bruiloften, feesten/partijen en overal waar maar Funky, Soulful en Jazzy muziek nodig is.

 


De bandleden

 

 

www.burowalinga.nl

Fokelien Looijenga - tenorsaxofoon

 

Fokelien speelt sinds haar 9e saxofoon. Is bij het korps begonnen op de alt saxofoon. Na een aantal jaar muziekles mocht ze bij de Bogerman bigband spelen, ze wilde dit dan graag op de tenor saxofoon doen. In de jaren bij de Bogerman bigband heeft ze haar echte passie ontdekt, de jazz en de funk muziek. In de afgelopen jaren heeft Fokelien in vele bands en projecten gespeeld (o.a. Blue Monday, Bigband Cue, Draadloos, Mothers kitchen). Ook heeft ze met het super gave project Umoja meegedaan en heeft ze daarmee een tournee door Oost Afrika gemaakt. Op dit moment is ze naast The Funky Five ook te zien bij DeBasic bigband en Mr. Right. Muzikale helden van Fokelien zijn o.a.: Dexter Gorden, Hank Mobley, Maceo Parker, Benjamin Herman en Bob Reynolds.


www.burowalinga.nl

Yldau Gijsen - zang

 

Op een leeftijd van 10 is ze begonnen met zingen. Een jaar later leerde ze zichzelf ook wat akkoorden aan op de gitaar van haar moeder, zodat ze zichzelf kan begeleiden. Op dat moment kon het optreden beginnen. Eerst alleen, maar al snel samen met andere muzikanten, want dat vindt ze het leukste wat er is! Op 13-jarige leeftijd heeft ze mee gedaan aan Sjong en een jaar later ook aan Rock&Lol in Workum. Verder heeft ze verscheidende keren mogen optreden op Omrop Fryslân en mogen spelen op festivals zoals Op’e Sjouwer en Heechspanning.  Yldau is naast The Funky Five,  zangeres van de Bogerman Bigband en het jazzcombo. De muzikale helden van Yldau: Ilse de Lange, Stevie Wonder en Caro Emerald


 

 

Erik de Groot - bas en zang

 

Erik de Groot is de bassist van The Funky Five. Als kind heeft hij zijn muzikale basis gevormd door keyboard lessen te volgen. Na dit een aantal jaar te hebben gedaan is hij overgestapt op basgitaar en gitaar. Erik’s passie ligt meer in de snaarinstrumenten en al snel ging hij als bassist in verschillende bandjes spelen. Ook heeft hij mee gedaan aan verschillende muzikale projecten. Hierdoor is hij in aanraking gekomen met veel verschillende muziekstijlen maar vooral funky bas partijen vind hij het leukst om te spelen. Muzikale helden van Erik zijn onder andere John Mayer, Chris Wolstenholme, Flea en James Jamerson.

www.burowalinga.nl

www.burowalinga.nl

Sandor Walinga - drums

 

Sandor heeft van jongs af aan niets anders gedaan dan met stokjes en handen slaan op alle pannen en potten die hij kon vinden in huis. Op 11- jarige leeftijd kreeg hij dan eindelijk zijn eerste drumkitje en volgde drumlessen op de muziekschool. Sandor is in de wat hardere muziekstijlen begonnen maar altijd al een liefde gehad voor Groovende beats in  o.a. de funk, fusion en progressive-metal en rock. Sandor heeft gespeeld in Felveth en heeft meerdere muziekprojecten gedaan.

De muzikale helden van Sandor zijn o.a. : Gavin Harrison, Joost Kroon, Neal Peart en Dave Weckl.


Noel Hoekstra, Leeuwarden

Wessel Feenstra - gitaar 

 

Wessel mocht na het volgen van AMV lessen op zijn 9e eindelijk beginnen met gitaarles aan het kunstencentrum Atrium in Sneek. De popworkshops van de muziekschool werden tijdens zijn middelbare schooltijd ingeruild voor de Bogerman Bigband. Hier kwam hij als gitarist in aanraking met muziekstijlen als funk en jazz en de muziek van onder andere The Doobie Brothers en Stevie Wonder. De liefde voor funky gitaarslagjes was geboren! Op dit moment is hij, naast gitarist van The Funky Five, ook te bewonderen als gitarist van Soundboxx en DeBasic bigband. De muzikale helden van Wessel zijn o.a.: de Editors, Seafret, BLØF en Tower of Power.